Ambrozja dla zdrowia czyli dlaczego warto pić spirulinę?

piątek, marca 04, 2016



Co to jest Spirulina?

Spirulina to zielononiebieska alga, której walory odżywcze i prozdrowotne doceniali już Aztekowie i mieszkańcy Afryki. Składniki spiruliny tworzą unikalną kombinację substancji cennych dla ludzkiego organizmu, co sprawia, że stanowi ona najwyższej, jakości suplement diety. Zawarte w spirulinie pełnowartościowe białko (z zestawem 18 aminokwasów) stanowi minimum 60 proc. objętości preparatu. Spirulina jest też naturalnym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza.






Oto powody dlaczego spirulina jest uznawana za zdrową :

-Podstawowy budulec to białko. Spirulina awiera go aż 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa, która zawiera tylko 8 aminokwasów,
-Zawiera beta-karoten – źródło witaminy A, której ilość jest 20 – 25 razy większa niż w marchewce
-Zawiera witaminę B1 w ilości większej niż warzywa czy owoce
-Zawiera witaminę B2 w ilościach 5 – 20 razy większej niż w innym pożywieniu
-Zawiera witaminę B12 która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej jednak spirulina zawiera jej do 2.5 razy więcej. I może być spożywana przez wegetarian
-Zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca


Spośród innych korzyści z jakich jest znana ta alga, można przytoczyć następujące przykłady:

Odżywienie dla mózgu

Aminokwasy to substancje organiczne które są każdego dnia niezbędne dla organizmu. Spirulina zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm. Ich brak jednak w efekcie doprowadzić może do braku budulca do produkcji hormonów czy też odżywki dla mózgu. Niedobór aminokwasów jest przyczyną wielu chorób. Spirulina zbudowana z kompletnych aminokwasów, może przyczynić się do odbudowy systemu nerwowego, a także ochrony komórek mózgowych



Działanie przeciwnowotworowe

Rak jest uznawany za drugą najgroźniejszą chorobę cywilizacyjną. Beta-karoten o właściwościach antyoksydacyjnych zawarty w spirulinie zapobiega chorobom nowotworowym, a pytocjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.


Problemy nerkowe

Spirulina zawiera fosfor. Ponieważ nasz organizm potrzebuje go do ciągłej (w połączeniu z innymi witaminami) likwidacji kamienia w organizmie, który powstaje w wyniku kumulacji kwasu moczowego. Przyczynia się również do oczyszczania dróg moczowych redukując ryzyko artretyzmu czy też kamienia żółciowego. Dodatkowo, fosfor jest czynnikiem wspomagającym proces fosforyzacji, dla lepszego funkcjonowania wątroby.







Odżywienie wątroby

Wątroba potrzebuje białka dla poprawnego funkcjonowania. Spirulina zawiera metioninę – niezbędny aminokwas który wpływa na odbudowę komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka.

Działanie antywirusowe

Badania przeprowadzone na Farmaceutyczno-Medycznym Uniwersytecie w Toyamie w Japonii pokazały, że wapń wydzielony ze spirulina daje najlepsze rezultaty w leczeniu wirusów, takich jak: pokrzywka, grypa, różyczka itd. Jest on też znacznie lepiej przyswajalny od preparatów sztucznych.


Wzmocnione włosy, skóra i paznokcie

Wysoko proteinowa spirulina, zawierając witaminy i chlorofil ma właściwości osłabiające efekt wypadania włosów. Witamina F oraz kwas nukleinowy zawarty w spirulinie działa jako dostawca tlenu do wielu komórek w całym organizmie, co bezpośrednio wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.



Wspomaga kontrolę nadwagi

Odpowiednia dieta nie powinna powodować uczucia zmęczenia, utraty sił czy problemów psychicznych. Aby tego uniknąć należy dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Podczas odchudzania ogranicza się spożywanie pewnych produktów, co w efekcie powoduje niedobory ważnych substancji. Spirulina zawierająca wiele z nich i może być stosowana jako uzupełnienie tych braków. Dodatkowo jest niskokaloryczna i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy. W efekcie utrata wagi staje się procesem nieszkodliwym dla organizmu. Dodatkowo penylanina zawarta w spirulinie aktywuje metabolizm, podczas gdy tyrozyna pomaga kontrolować apetyt.


Cukrzyca a poziom cukru we krwi

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi powoduje cukrzycę, która jest trudna do wyleczenia ale odpowiednia kontrola powoduje, że życie z nią jest możliwe. Składniki pokarmowe zalecane specjalnie dla diabetyków to beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C, Mangan, Magnez, Potas i Cynk ponieważ są one niezbędne do zbilansowania organizmu. A wymienione substancje zawarte są w spirulinie.





Przepis na pyszny shake bananowy ze spiruliną:

Do blenedera wrzucamy:

2 banany
1 jabłko
2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku ze spiruliny

Wszystko miksujemy i pijemy.  Oczywiście można stosować inne owoce np. ananas albo mango.



Spirulina używana jest również w przemyśle kosmetycznym.Służy ona przede wszystkim do odżywiania i nawilżania skóry.






Podobne

2 komentarze

  1. wiele dobrego słyszałam o spirulinie, jednakże jeszcze jej nie stosowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam tyle dobrego o spirulinie, ja bym nie umiała pić tego solo ale z czymś wymeiszane

    OdpowiedzUsuń