O oliwie z oliwek słów kilka cz.1
wtorek, lipca 28, 2015Witajcie!
Dziś napiszę tytułowe "słów kilka" o oliwie z oliwek.Jak wiemy jest ona niezastąpiona w naszych domach.Używamy ją w kuchni,w celach kosmetycznych i leczniczych.
Oliwa a zdrowie
Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe,zwłaszcza omega-9.Kwasy te wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki.Powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL, w ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia.
BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć,stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej mózgu,dostarczają energii,stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka.Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego,kwas te powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.Pomaga przy stwardnieniu tętnic , kamienicy żółciowej,nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach.Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.Przeciwdziała zakrzepom.Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę-doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.
Oliwa jako kosmetyk
Smarowanie skóry oliwą nadaje jej zdrowy, promienny wygląd.Ma szczególnie wspaniałe działanie odmładzające dzięki zawartej w niej witaminy E. Taki oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek ,odświeża,natłuszcza i działa kojąco .W celu natłuszczenia skóry dobrze jest dodać kilka kropel oliwy do kąpieli.
Oliwa ma świetne działanie na włosy. Szczególnie włosy rozjaśniane korzystają z "magicznych" właściwości oliwy.Włosy stają się miękkie ,nawilżone, wygładzone i błyszczące.Eliminuje także puszenie się.
Oliwa w kuchni
Każda pani domu powinna mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek.Błędem byłoby używanie oliwy tylko i wyłącznie do sałatek.Nadaje ona potrawom niepowtarzalny aromat oraz smak.Doskonale podkreśla smak potraw smażonych,pieczonych i gotowanych.Ja osobiście bardzo lubię smażyć na niej naleśniki.Są one o wiele bardziej delikatne niż smażone na zwykłym oleju.
Po czym poznać dobrą oliwę?
-Oglądamy butelkę
*najlepsza jest oliwa niefiltrowana(wygląda mętnie)
*Powinna być w butelce z ciemnego szkła
*kolor powinien być zielony lub lekko wpadający w żółć
-Na etykiecie oliwy z oliwek powinny się znaleźć następujące informacje:
*opis metody tłoczenia
*kraj pochodzenia
*skład
*adres i nazwa dystrybutora lub importera
-Oliwa z oliwek najwyższej jakości to:
*oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
*di Categoria Superiore czyli z najwyższej kategorii
0 komentarze