Dlaczego warto jeść kasze?
niedziela, lipca 26, 2015
Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety.Wraz z ozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej , zgodnie z którą powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych.Pod względem wartości odżywczej ,kasze przewyższają makaron, ryż i ziemniaki.Są produktem niskoglikemicznym i uwalniają energię dłużej.
- Kasze pomagają schudnąć
Ze względu na zawartość skrobi ,kasze są kaloryczne, ale nie tuczą.Pęczniejąc w żołądku,syci na dłużej.Kasze pomagają w utrzymaniu właściwej wagi i są niezastąpione w dietach odchudzających.
-regulują trawienie
Zawarte w kaszach nierozpuszczalne frakcje błonnika działają jak miotła.Wędrując przez przewód pokarmowy oczyszczają go z resztek, dlatego są niezawodne w zwalczaniu zaparć.Przyśpieszają pracę jelit, regulując trawienie.
-wzmacnia nerwy i serce
Kasze to doskonałe źródło witamin z grupy B, które regulują metabolizm substancji wpływających na pracę mózgu i układu nerwowego oraz na kondycję układu krążenia.Poprawiają pamięć,wzmacniają koncentrację,są niezawodne w walce ze stresem.
-chroni przed anemią
Jest w niej sporo żelaza.Żelazo zawarte w kaszach jest gorzej przyswajalne niż pochodzące z mięsa, ale za to kasze są mniej kaloryczne i nie dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych.Wchłanianie żelaza poprawia witamina C, dlatego jedzmy z nią np. surówkę z kiszonej kapusty,brokuły czy też szpinak.
-są źródłem białka
Ze względu na zawartość białka , kasze powinny jeść osoby ,które nie jedzą mięsa.
-pomaga kontrolować ciśnienie i pracę nerek
Razem z sodem i chlorem należy do elektrolitów tzn. minerałów,które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne.Pierwiastek ten peni w organizmie wiele funkcji, ale najważniejszą jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrolowanie ciśnienia krwi i pracy nerek.
0 komentarze